Kako kupiti zvočno letev?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 14. 11. 2023 05:09:00, Kategorija: Zabava

Zvočne letve (soundbar) so vedno bolj priljubljene. Kako kupiti pravo?

Kako kupiti zvočno letev?
Ker za dober zvok s televizije, videoiger ali računalnika ni dovolj to, kar dobimo »v paketu«, si marsikdo omisli kak dodaten zvočni sistem. Nekateri televizor ali računalnik priključijo na domači glasbeni stolp, drugi pa si omislijo kakšen prostorski zvočni sistem tipa N.1, kjer N pomeni število zvočnikov, razporejenih po sobi (2, 3, 5, 7…), enica pa osrednjo »basovsko« ali »subwoofersko« napravo. Zadnja lata pa postajajo vedno bolj priljubljene tudi zvočne letve ali s tujko »soundbar«. Gre za dokaj ozko podolgovato škatlo, ki se običajno namesti pod ali nad televizor, v njej pa je skritih več zvočnikov, včasih pa je dodan tudi zunanja nizkotonska komponenta, kot jo poznamo iz prej omenjenih N.1. Prednost zvočne letve je v tem, da ne zaseda veliko prostora, da proizvaja kakovosten prostorski zvok, malce boljše pa so opremljene s celo vrsto uporabnimi dodatki v obliki brezžične povezljivosti preko Wi-Fi ali Bluetooth, govornega krmiljenja, vgrajenega Chromecasta in/ali AirPlaya, celo Android TV se najde, najboljši pa še kaj več.

In kako izbrati pravo? Vse je seveda odvisno od tega, koliko ste za napravo pripravljeni plačati. Če odmislimo poceni različice vprašljive kakovosti s Kitajske, je uporabno zvočno letev mogoče dobiti nekje od 120 €, spodobno od 300 € naprej, najboljše pa stanejo tudi 1500 € in še (mnogo) več. In po čem se razlikujejo?

Funkcionalnost. Na ceno, poleg kakovosti. najbolj vpliva seveda funkcionalnost. Najcenejši modeli bodo vsekakor nudili boljši zvok, kot ga slišite iz zvočnikov televizorja, a to je tudi več ali manj vse. Malce boljši bodo nudili tudi prej omenjeno brezžično povezljivost, govorno krmiljenje, Chromecast in/ali AirPlay, Android TV in podobno, kar zadevi daje seveda dodatno uporabnost, saj je preko nje mogoče pretakati sliko z računalnika, telefona ali tablice na TV in uporabljati vse dodatke, ki jih nudi Android TV. Če pa ste zvočni entuziast in je za vas dobro le najboljše, boste za letev odšteli nekaj več, za to pa boste dobili Dolby Atmos, DTS:X, Spotify Connect, Tidal Connect in še kaj.

Priključki. Ti so pravzaprav enako pomembni kot funkcionalnost, včasih pa celo bolj. Cenejši modeli letev običajno nudijo omejeno število priključkov. Na njih najdemo optični priključek ali priključek HDMI, če imamo srečo pa oba. Če želite na zvočno letev priključiti tudi igralno konzolo, set-top box in podobno, se boste morali odločiti za kak cenovno višji model, ki ima izhodni in več vhodnih priključkov HDMI. Nekatere letve imajo tudi priključek za slušalke, kar lahko pride prav, zelo dobrodošel je lahko tudi kak USB-A ali USB-C za priklop zunanjih predvajalnih naprav.

Brezžična povezljivost. Večina zvočnih letev podpira brezžične povezave v obliki Bluetooth ali Wi-Fi, nekatere pa tudi oboje. Tovrstna povezljivost je uporabna za poslušanje glasbe, ki jo imamo na telefonu, pretakanje slike in zvoka preko Chromacasta, AirPlaya, Spotifyja in še česa. Cenejši modeli bodo podpirali Bluetooth, malce dražji pa tudi Wi-Fi, kar je vsekakor bolj uporabno v primeru uporabe več naprav.

Velikost. Zvočne letve so lahko dolge nekaj deset centimetrov, lahko pa so kar velike »traverze«, ki zahtevajo precej preurejanja dnevne sobe.  Zato si pred nakupom stvar oglejte v živo ali vsaj poiščite podatke o velikosti, da ne bo potem praskanja po glavi.

Pri izbiri zvočne letve je seveda potrebno izhajati iz potreb. Upoštevati je potrebno velikost in položaj televizije, prostor, nato pa seveda razmisliti o načinu uporabe – kaj vse bomo priključili nanjo (konzola, STB, telefon…), kašen zvok želimo in seveda kakšne dodatke naj ima. Ko bo to enkrat razjasnjeno, bo odločitev precej lažja.

preberite še to

Zabava
Risanje z matematiko

Risanje z matematiko

Vas zanima, kako z matematičnimi formulami narisati deklico na spodnji sliki?

Zabava
Razdelilnik z - diskom...

Razdelilnik z - diskom...

Razdelilnik USB-C, ki ima vgrajen tudi trdi disk… No, ja, prostor zanj…

Igre
So igre res tako zasvojljive?

So igre res tako zasvojljive?

Očitno so, saj teh najstnikov od njih ni odvrnila niti poplava…

Zabava
Znate risati? Ne?

Znate risati? Ne?

Motite se. Poskusite tole in presenečeni boste…

Igre
Turnir League of Legends na katerega ste čakali

Turnir League of Legends na katerega ste čakali

Promocijska vsebina
12. februarja se...

Zabava
Če bi Terminator bil Stallone…

Če bi Terminator bil Stallone…

Nekdo je prvega Terminatorja s tehnologijo deepfake zmešal do obisti… in rezultat je… čud...

Zabava
Piskajoči hekerji

Piskajoči hekerji

Mogoče niste vedeli, toda prvo orodje hekerjev ni bil računalnik ampak piščalka. In to tista iz &scaron...

Igre
Igre so velik posel

Igre so velik posel

Videoigre so v petdesetih letih, kolikor (komercialno) obstajajo, postale ena najmočnejših gospodarskih...

Filmi
Gospod in gospa Smith, serija

Gospod in gospa Smith, serija

Pravzaprav je bilo le vprašanje časa…

Zabava
Disko-glasnost tudi doma

Disko-glasnost tudi doma

Za prenosneža (pre)velik in (pre)težak, a zato menda hudo glasen… Kot nalašč za prihajajoče praz...

Zabava
»Magnetna napetost«

»Magnetna napetost«

Je postavljanje magnetov v polje res lahko napeta igra? Pa še kako…

Zabava
Kako kupiti zvočno letev?

Kako kupiti zvočno letev?

Zvočne letve (soundbar) so vedno bolj priljubljene. Kako kupiti pravo?