EU ustanavlja delovno skupino za preiskavo ChatGPT

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 17. 04. 2023 04:58:00, Kategorija: Zabava

Do poteze je prišlo po tem, ko so številni regulatorji zasebnosti podatkov iz vse Evrope izrazili pomisleke o skladnosti klepetalnega robota z zakonodajo EU o zasebnosti GDPR.

EU ustanavlja delovno skupino za preiskavo ChatGPT
Evropski odbor za varstvo podatkov (EDPB) je 13. aprila napovedal, da namerava ustanoviti posebno delovno skupino za preiskavo ChatGPT, potem ko so številni evropski varuhi zasebnosti izrazili dvome o skladnosti tehnologije s Splošno uredbo EU o varstvu podatkov (GDPR). EDPB je v izjavi, objavljeni na njegovem spletišču, navedel, da je delovna skupina namenjena »spodbujanju sodelovanja in izmenjavi informacij o morebitnih izvršilnih ukrepih, ki jih izvajajo organi za varstvo podatkov«.

Do odločitve je prišlo po tem, ko je prejšnji mesec italijanski regulator za varstvo podatkov izdal začasno prepoved za ChatGPT zaradi domnevnih kršitev zasebnosti, povezanih z zbiranjem in shranjevanjem osebnih podatkov klepetalnega robota. Za ponovno vzpostavitev storitve je italijanski garant predstavil seznam zahtev za varstvo podatkov, ki jih mora OpenAI izpolniti, vključno z večjo preglednostjo, kako ChatGPT obdeluje podatke, pravico neuporabnikov, da zavrnejo obdelavo svojih podatkov, in sistemom določanja starosti za prijavo na storitev.

Razprava o ChatGPT je bila dodana na dnevni red EDPB na zahtevo španske agencije za varstvo podatkov (AEPD), ki je zahtevala, da se zadeva vključi na plenarno zasedanje EDPB. AEPD je nato še napovedala, da je sprožila preiskavo proti OpenAI zaradi morebitne kršitve predpisov in da se bo usklajevala s svojimi evropskimi kolegi v odboru. Pomisleke o storitvi so izrazli tudi v Franciji, kjer je CNIL, tamkajšnji organ za varstvo zasebnosti, prejel pet pritožb zoper klepetalnega robota.

Open AI se na odločitev še ni odzval.

Vir: EDPB