Da se glasba ne bo izgubila

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 15. 08. 2023 06:57:00, Kategorija: Zabava

V okviru projekta Great 78 so glasbeni zanesenjaki digitalizirali več kot 40.000 gramofonskih plošč, nastalih v začetku 20. stoletja in jih dali v brezplačno poslušanje preko internat. Bravo!

Da se glasba ne bo izgubila
Vinilne plošče res doživljajo veliki come-back, a starih plošč, ki so se vrtele z 78 obrati in glasbenih cilindrov na sodobnih gramofonih ni mogoče poslušati. In ker takšnih gramofonov tudi nihče več ne izdeluje, obstaja velika nevarnost, da bodo stare plošče in valji propadli, z njimi pa tudi glasbeni posnetki iz časa, ko so bili aktualni.

Da se to ne bi zgodilo, obstaja projekt, imenovan Great 78, ki ga skupaj peljeta ARChive of Contemporary Music (ARC) in spletna storitev archive.org. In za kaj gre? ARC s sedežem v New Yorku je organizacija, ki od leta 1985 hrani avdio-vizualne materiale, za katere obstaja nevarnost, da bi se izgubili. Ti materiali so v vseh mogočih oblikah, od magnetnih trakov do vinilnih plošč in celo zvočnih valjev, predhodnikov plošč. V okviru projekta Great 78 so se odločili posvetiti prav tem najstarejšim posnetkom in jih digitalizirati. Tako je nastala obsežna zbirka več kot 400.000 digitaliziranih plošč. Te posnetke je ARC nato predal spletni storitvi arhive.org in jih pridružil že obstoječemu arhivu več kot 200.000 posnetkov, večinoma iz zgodnjih petdesetih let in ki so jih spletnemu arhivu donirali posamezniki in različne organizacije.

Projekt je res hvale vreden, saj skrbi ne le za to, da posnetki ne bodo izgubljeni ampak tudi zato, ker je zadeva na spletnem arhivu na voljo brezplačno. Sedaj lahko uživamo v originalnih posnetkih Louisa Armstronga in njegovega orkestra iz leta 1929, posnetkov Ala Jolsona iz obdobja 1911 do 1920, pa zbrana dela Enrica Carusa, originalni posnetek Rapsodije v modrem in celo ponovitvi pesmice Mary had a little lamb, ki jo je recitiral Thomas Edison leta 1927 in s tem obnovil izgubljeni posnetek, nastal 50 let pred tem kot prvi zvočni zapis. Bravo!

Vir: Archive.org