Bodo pogovorni roboti nasledili iskalnike? Zagotovo...

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 19. 12. 2022 05:41:00, Kategorija:

Preizkusili smo ChatGPT, ki iskanje po internetu postavlja na povsem novo, bolj »domačo« raven.

Bodo pogovorni roboti nasledili iskalnike? Zagotovo...
Podjetje OpenAI je pred kratkim predstavila ChatGPT, tako imenovani chatbot, ki omogoča »skoraj človeško pogovarjanje z računalnikom«. Sistem umetne inteligence je v le petih dneh presegel milijon uporabnikov – to, kar je Netflixu uspelo v 41 mesecih, Facebooku v desetih in Instagramu v dveh in  pol.

OpenAI je izdelal sistem umetne inteligence, ki omogoča »robotsko«, torej samodejno komunikacijo z uporabnikom. Takšni sistemi niso nič novega, saj se na tak ali drugačen način uporabljajo že nekaj let,  ChatGPT se od konkurence razlikuje po tem, da »omogoča odgovarjan je na dodatna vprašanja, prizna napake, prekliče netočne izjave in zavrne neprimerne zahteve«.

Zadeva se sliši zanimivo, zato smo je preizkusili tudi mi. ChatGPT je brezplačen, zahteva pa prijavo. Narejen je tako, da odgovarja v jeziku, v katerem mu uporabnik postavi vprašanje. Mi smo mu jih seveda v slovenščini in zato dobili slovenske odgovore. Pri vsem skupaj je zanimivo to, da si sistem preteklih odgovorov ne ponavlja ampak vsakokrat generira novega. To pa pomeni, da lahko, če s prvim odgovorom nismo zadovoljni, vprašanje postavimo ponovno (regenerate response) in dobimo na novo generiran odgovor, ki je lahko bližje pravemu… Ali pa tudi ne, kot boste videli v nadaljevanju.

In o čem vse smo se »pogovarjali«? O vsem mogočem. Vprašali smo ga kdo je bil France Prešeren, kako speči potico, kako najhitreje od Lendave do Kopra, kdo je najbogatejši Slovenec, o čem govorita filma Kekec in Petelinji zajtrk, kako postati tajkun… prosili pa smo ga tudi naj nam napiše seminarsko nalogo o vlogi žensk v slovenski družbi, predlaga nekaj zabavnih novoletnih čestitk in sprogramira igro Križci in krožci. Odgovore na vprašanja lahko vidite v nadaljevanju, na tem mestu pa nekaj komentarjev.

Na nekatera vprašanja smo dobili povsem uporabne in korektne odgovore. Recimo na vprašanje, kdo je bil France Prešeren, kdo Milna Kučan ali pa kako najhitreje od Lendave do Kopra. Tudi kodiranje igre Križci in krožci je bilo recimo da uspešno (razen uporabe šumnikov in nekaj drugih malenkosti), seminarska naloga pa prav tako kar posrečena. Pri nekaterih zadevah pa je ChatGPT pihnil povsem mimo. Sistem kljub trem poskusom ni znal niti približno odgovoriti, za kaj gre v filmu Petelinji zajtrk, vsebina Kekca je bila bolj podobna zgodbam o Heidi, v enem od poskusov pa je kot avtorja navedel Franceta Bevka, dva poskusa recepta za potico pa tudi nista bila nič kaj blizu temu, kar potica je.

Je ChatGPT uporaben? Zaenkrat ne najbolj, saj avtorji vanj še niso vključili dovolj podatkov. A ker delajo na tem, bo stvar skoraj dobesedno iz dneva v dan boljša. Storitev ima tudi nekaj hroščev, od katerih je najbolj zoprn ta, da se jezik odgovorov iz neznanega razloga kar naenkrat spremeni v angleškega, a mu lahko nekako oprostimo, saj so odgovori v angleščini zaradi nabora besedil običajno bolj uporabni. Je pa zadeva že v sedanji obliki zelo zabavna in ko smo enkrat začeli, se kar nekaj ur nismo mogli nehati igrati. Preizkusite še vi, ne bo vam žal…

No, zdaj pa vprašanja in odgovori:


Kdo je bil France Prešeren?

France Prešeren je bil slovenski pesnik, ki velja za nacionalnega pesnika Slovenije. Rodil se je leta 1800 v Vrbi na Dolenjskem in živel do leta 1849. Po svojem literarnem delu je Prešeren znan predvsem po ljubezenskih pesmih, v katerih je upodobil človekovo duševno stanje in občutja, pogosto pa je v svojih pesmih tudi kritiziral družbeno stanje in oblast. Njegove pesmi so se zelo hitro povzpele v popularnost in so še danes priljubljene med ljubitelji slovenske poezije. Prešeren je tudi avtor himne Slovenije "Zdravljica".

Kako speči potico? [Prvi poskus]

Spodaj je recept za spečenje potice:

V posodi zmešajte 1 skodelico moke, 1 jajce, 1/3 skodelice mleka in ščepec soli. Mešajte dokler ne dobite gladkega testa. Pustite, da počiva približno 15 minut.
Medtem pripravite nadev. To lahko naredite po svojem okusu, na primer z mešanjem skute, moke, jajc, suhega sadja in/ali začimb.
Med počitkom testa segrejte pečico na 190 stopinj Celzija.
Na pomokani površini razvaljajte testo in ga položite v tortni model. Nato na testo enakomerno porazdelite nadev.
Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija in pecite približno 45 minut, dokler se potica ne zarumeni.
Pred serviranjem potico pustite, da se ohladi.
Uživajte v sveži, topli potici!

Kako speči potico? [Drugi poskus]
Če želiš speči potico, ti lahko sledi naslednjim korakom:

Predhodno segrej pečico na 180 stopinj Celzija.
V srednji skledi zmešaj 1 1/2 skodelice moke, 1/2 skodelice sladkorja, 1 žlico pecilnega praška in 1/2 čajne žličke soli.
V manjši skledi zmešaj 1 jajce, 1/2 skodelice mleka in 1/4 skodelice olja.
Zmešaj vsebino manjše sklede v srednjo skledo in zmešaj, da dobiš gladko testo.
Razvaljaj testo na pomokani površini, da dobiš približno 1 cm debelo plast.
Izreži kroglice iz testa s pomočjo krožnika ali kozarčka.
Potisni malo večji krožnik v vsako kroglico, da dobiš luknjo v sredini.
Povaljaj kroglice v sladkorju v prahu in jih položi na pekač, obložen s papirjem za peko.
Pečico za približno 10-12 minut, dokler potice ne postanejo zlate barve.
Ohladi potice in jih lahko potreseš z dodatnim sladkorjem v prahu ali nadevaj z marmelado, smetano ali drugim nadevom po želji.
Uživaj v svoji domači potici!

Kako najhitreje od Lendave do Kopra?
Najhitrejša pot od Lendave do Kopra je preko avtoceste A2. Če se od Lendave peljete proti Mariboru in nato nadaljujete na avtocesto A2 v smeri Kopra, boste po približno 2 urah in 45 minutah prispeli v Koper.

Če se odločite za cestno pot, lahko po cesti E59 ali E661 peljete skozi Slovenijo in Hrvaško. Pot lahko traja malenkost dlje, vendar je lahko tudi lepša zaradi razgledov in obiska manjših krajev po poti.

Ne glede na izbrano pot, se vedno prepričajte, da imate dovolj goriva, da se izognete dolgemu čakanju na bencinskem servisu, in da ste seznanjeni s cestnimi pravili in omejitvami v državah, skozi katere potujete.

Kdo je najbogatejši Slovenec?
Težko je natančno doložiti, kdo je trenutno najbogatejši Slovenec, saj se lahko njihovo premoženje hitro spreminja. Vendar pa med najbogatejšimi Slovenci po navedbah nekaterih medijev najpogosteje omenjajo podjetnike in poslovneže, kot so Iza Login, Bojan Petan, Tomaž Lavrič, Milan Mandarić in drugi. Vendar pa se lahko njihovo uvrstitev hitro spreminja, zato tega vprašanja ni mogoče z gotovostjo odgovoriti.

O čem govori film Kekec? [Prvi poskus]
Film Kekec je slovenski otroški film iz leta 1951, ki ga je režiral France Štiglic. Film govori o dečku imenovanem Kekec, ki živi v svetu, polnem čarovnije in domišljije. Kekec se sooča z različnimi izzivi in nevarnostmi, medtem ko se trudi zaščititi svojo družino in prijatelje. Film govori o pogumnosti, prijateljstvu in ljubezni do narave. Kekec je postal eden najbolj znanih slovenskih filmov in je prispeval velik kulturni in družbeni vpliv v Sloveniji.

O čem govori film Kekec? [Drugi poskus]
Film Kekec je slovenski filmski klasik iz leta 1951, ki govori o dečku imenovan Kekec in njegovih pustolovščinah v gorah. Kekec je znan po svoji pogumni in odločni naravi ter po tem, da se znajde v težavah, iz katerih se vedno na koncu uspešno reši.

Film se odvija v slovenskih gorah, kjer Kekec živi s svojo babico in dedkom. Ko babica in dedek odidejo v mesto, Kekec ostane sam v domači vasici. Medtem ko se Kekec ukvarja z vsakodnevnimi opravili, se znajde v težavah z nekaterimi neprijaznimi ljudmi iz okoliških vasi, ki hočejo prisvojiti njegov dedkov hrib. Kekec se znajde v nevarnih situacijah, vendar se vedno uspešno reši z pomočjo svoje pogume in znanja o gorah.

Film Kekec je znan po svojem lepem prikazu slovenskih gora in kulture ter po svojem sporočilu o pogumu in trdni volji. Danes je film Kekec še vedno zelo priljubljen med slovenskimi gledalci in se smatra za enega od najboljših slovenskih filmov vseh časov.

Kdo je Milan Kučan?
Milan Kučan je bil slovenski politik, ki je bil od leta 1990 do 2002 predsednik Republike Slovenije. Rodil se je leta 1941 v Ljubljani in je kasneje študiral pravo. Med letoma 1970 in 1980 je bil tajnik Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije, nato pa je bil med letoma 1980 in 1988 predsednik Izvršnega sveta Skupščine Slovenije.

Po osamosvojitvi Slovenije leta 1991 je Milan Kučan postal prvi demokratično izvoljeni predsednik Slovenije in je na tem položaju ostal do leta 2002, ko je bil njegov mandat končan. Med njegovo predsedovanje je Slovenija postala članica Evropske unije in Nato, kar je pomembno prispevalo k njenemu mednarodnemu ugledu. Po koncu mandata se je Milan Kučan umaknil iz politike in se posvetil humanitarnim in drugim nevladnim dejavnostim.

Kdo bo zmagal na nogometnem svetovnem prvenstvu 2022?
Težko je napovedati, kdo bo zmagal na nogometnem svetovnem prvenstvu 2022, ki bo potekalo v Katarju. Na svetovnem prvenstvu se bo za naslov prvaka borilo 32 reprezentanc iz različnih delov sveta in vsaka od njih bo imela možnost, da z zmago na turnirju osvoji naslov svetovnega prvaka. Glede na to, da je še prezgodaj za kakršnokoli natančno napoved o izidu turnirja, se tega vprašanja ne morem odgovoriti z gotovostjo. Nogomet je namreč šport, v katerem lahko vsaka ekipa z zmago na eni tekmi preseneti in izenači rezultat, zato je težko predvideti, kdo bo končni zmagovalec.

O čem govori film Petelinji zajtrk? [Prvi poskus]
Film Petelinji zajtrk je slovenski filmski klasik iz leta 1957, ki govori o dečku imenovan Jože in njegovih pustolovščinah na podeželju. Jože živi s svojim očetom in dedkom, ki sta kmeta in se ukvarjata s kmetijstvom. Jože je radoveden in rad se igra z drugimi otroki iz okoliških vasi, vendar se pogosto znajde v težavah zaradi svojega neposlušnega vedenja.

Film se odvija v idiličnem podeželskem okolju in prikazuje vsakdanje življenje na kmetiji. Jože se rad ukvarja z različnimi opravili in pustolovščinami na kmetiji, vendar se pogosto znajde v težavah zaradi svojega neposlušnega vedenja. Toda z vsako težavo, s katero se sooči, se nauči pomembne lekcije in postane bolj odgovoren.

Film Petelinji zajtrk je znan po svojem lepem prikazu podeželskega okolja in kulture ter po svojem sporočilu o pomenu odgovornosti in dela. Danes je film še vedno zelo priljubljen med slovenskimi gledalci in se smatra za enega od najboljših slovenskih filmov vseh časov.

O čem govori film Petelinji zajtrk? [Drugi poskus]
Film Petelinji zajtrk je slovenski filmski klasik iz leta 1954, ki govori o dečku imenovan Franc Rozman – Ticu in njegovih pustolovščinah v slovenskih gorah. Tic je znan po svoji pogumni in odločni naravi ter po tem, da se znajde v težavah, iz katerih se vedno na koncu uspešno reši.

Film se odvija v slovenskih gorah, kjer Tic živi s svojo družino in se ukvarja z vsakodnevnimi opravili. Medtem ko se Tic ukvarja z opravili, se znajde v težavah z nekaterimi neprijaznimi ljudmi, ki hočejo prisvojiti njegov domači hrib. Tic se znajde v nevarnih situacijah, vendar se vedno uspešno reši z pomočjo svoje pogume in znanja o gorah.

Film Petelinji zajtrk je znan po svojem lepem prikazu slovenskih gora in kulture ter po svojem sporočilu o pogumu in trdni volji. Danes je film Petelinji zajtrk še vedno zelo priljubljen med slovenskimi gledalci in se smatra za enega od najboljših slovenskih filmov vseh časov.

O čem govori film Petelinji zajtrk? [Tretji poskus]
Film Petelinji zajtrk je slovenski celovečerni igrani film iz leta 2017, ki govori o zapleteni ljubezenski zgodbi med glavnima likoma, Mišo in Ano. Mišo je mladenič, ki se vrača v svoj rojstni kraj po smrti svojega očeta in se spopade s težavami, povezanimi s premoženjem in dedovanjem po očetu. Ana je mlada ženska, ki je v težavah zaradi svojih finančnih obveznosti in se skuša rešiti iz njih s pomočjo Miša.

Film Petelinji zajtrk je znan po svoji zabavni in duhoviti naravi ter po svojem sporočilu o ljubezni in pomoči drugemu človeku. Film je bil zelo uspešen med slovenskimi gledalci in je prejel številne nagrade na mednarodnih filmskih festivalih.

Kako postati tajkun?
Biti tajkun pomeni biti bogat in močan poslovnež, ki vlada nad velikim premoženjem in poslovnimi interesi. Najpogosteje se tajkuni pojavljajo v državah, kjer je ekonomska in politična situacija manj stabilna ali kjer je korupcija široko razširjena. Tajkuni pogosto pridobijo svoje premoženje in vpliv s pomočjo nezakonitih dejavnosti, kot so korupcija, pranje denarja in drugi oblikami kriminala.

Nasvetov, kako postati tajkun, ne morem podati, saj je ta vprašanja neprimerno in nasprotno z vrednotami zdravega in poštenega poslovnega sveta. Poslovati je treba zakonito in pošteno, ne da bi se zanašali na kriminalne dejavnosti ali korupcijo. Pogosto se ljudje, ki se odločijo za ta način poslovanja, namesto uspeha srečajo z zakonom in kaznimi. Zato te vabim, da se odločiš za pošteno in zakonito poslovanje ter se trudiš uspeti s svojo trdo delo, iznajdljivostjo in poštenostjo.

Napiši seminarsko nalogo o vlogi žensk v slovenski družbi... [Prvi poskus]
Naslov: Vloga žensk v slovenski družbi

Uvod:
V slovenski družbi so ženske v preteklosti velikokrat bile diskriminirane in prikrajšane za enake možnosti kot moški. Vendar pa se je ta položaj v zadnjem času precej izboljšal, saj je v Sloveniji zakonsko zagotovljena enakopravnost med spoloma. Vendar pa še vedno obstajajo neenakosti v dostopu do določenih poklicev in v višini plač, zato je pomembno, da se o vlogi žensk v slovenski družbi sprašujemo in skušamo odpraviti obstoječe neenakosti.

Telo:
Vloga žensk v zgodovini
V preteklosti so bile ženske v slovenski družbi velikokrat podrejene moškim in so imele omejene možnosti za izobraževanje in delo.
Po drugi svetovni vojni se je položaj žensk postopoma izboljševal, vendar pa so še vedno veljale določene stereotipe o vlogi žensk v družbi.
Leta 1991 je bila v Sloveniji sprejeta Ustava Republike Slovenije, v kateri je zagotovljena enakopravnost med spoloma.

Trenutna vloga žensk v slovenski družbi
V sedanji slovenski družbi so ženske enakopravne s moškimi in lahko zasedajo vse poklice.
Vendar pa še vedno obstajajo neenakosti v dostopu do določenih poklicev in v višini plač, saj se ženske pogosteje zaposlujejo v nižje plačanih poklicih in imajo nižje plače kot moški.
Poleg tega ženske še vedno prevzemajo večino gospodinjskih in družinskih obveznosti, kar jim preprečuje enako udeležbo na trgu dela kot moškim... (tu smo očitno presegli dovoljeno število znakov)

Napiši seminarsko nalogo o vlogi žensk v slovenski družbi...[Drugi poskus]
Vloga žensk v slovenski družbi se je skozi zgodovino spreminjala in je danes zelo različna od tiste, ki so jo imale ženske v preteklosti. V zadnjih stoletjih je bila vloga žensk v slovenski družbi večinoma omejena na vlogo matere in gospodinje, vendar se je to spremenilo v zadnjih desetletjih zaradi razvoja družbe in sprememb v družbenih normah.

Danes so ženske v Sloveniji enakovredne moškim po zakonu in imajo enake pravice in obveznosti. Sodelujejo v vseh področjih družbenega in gospodarskega življenja, vključno z zaposlovanjem, izobraževanjem in političnim delovanjem. Vendar pa se še vedno soočajo z neenakostjo v nekaterih področjih, kot so zaposlovanje, plače in vodstvene položaje.

V zadnjih letih se je v Sloveniji začelo govoriti o tem, da je treba spodbujati enakost spolov in odpraviti razlike v položaju žensk in moških. To se lahko stori s spodbujanjem enakih možnosti za ženske in moške, s spodbujanjem žensk v vodstvene položaje in s spodbujanjem ženskega vključevanja v politično in gospodarsko življenje.

V zadnjem času so se tudi pojavile številne organizacije in iniciative, ki se ukvarjajo s spodbujanjem enakosti spolov in z odpravljanjem razlik v položaju žensk in moških. Vendar pa še vedno obstajajo izzivi, s katerimi se ženske soočajo v slovenski družbi, in je treba nadaljevati z delom na odpravljanju teh neenakosti.

V zaključku lahko rečemo, da je vloga ž... (tu smo očitno presegli dovoljeno število znakov)

Potrebujem zabavno novoletno čestitko
Novoletna čestitka je lahko zabavna, če jo obogatimo z zanimivimi besedami in veselimi ilustracijami. Tukaj je nekaj predlogov za zabavno novoletno čestitko:

"Čestitamo vam novoletno zabavo, polno radosti, sreče in smeha! Da vsako novo leto prinese toliko zabave kot letos!"
"Želimo vam, da bi vsako novo leto bilo polno veselja, radosti in sreče, kot je bilo to leto! Srečno novo leto!"
"Novo leto je tu in prinaša nove priložnosti, nove izzive in novo zabavo! Čestitamo vam srečno novo leto!"
"Novo leto je priložnost, da začnemo znova in izpolnimo vsa svoja želja! Srečno novo leto!"
Upam, da ti je vsaj ena od teh čestitk všeč in da jih lahko uporabiš za svojo novoletno čestitko. Veselimo se skupaj z vami novega leta!

Lahko zapišeš kodo igre Križci in krožci?
Seveda! Tukaj je enostaven primer implementacije igre Križci in krožci v jeziku Python:

plošča = [[" " for _ in range(3)] for _ in range(3)]

def izpiši_ploščo():
print("\n".join([" ".join(vrstica) for vrstica in plošča]))

def opravi_potezo(igralec, x, y):
if x < 0 or x > 2 or y < 0 or y > 2:
print("Neveljavna poteza!")
return False
if plošča[x][y] != " ":
print("To mesto je že zasedeno!")
return False
plošča[x][y] = igralec
return True

def je_zmagal(igralec):
# preveri vrstice
for vrstica in plošča:
if vrstica == [igralec, igralec, igralec]:
return True
# preveri stolpce
for stolpec in range(3):
if plošča[0][stolpec] == igralec and plošča[1][stolpec] == igralec and plošča[2][stolpec] == igralec:
return True
# preveri diagonali
if plošča[0][0] == igralec and plošča[1][1] == igralec and plošča[2][2] == igralec:
return True
if plošča[0][2] == igralec and plošča[1][1] == igralec and plošča[2][0] == igralec:
return True
return False

def glavni():
igralec = "X"
while True:
izpiši_ploščo()
x = int(input("Vnesi x koordinato za potezo (0-2): "))
y = int(input("Vnesi y koordinato za potezo (0-2): "))
if opravi_potezo(igralec, x, y):
if je_zmagal(igralec):
print(f"{igralec} je zmagal!")
break
igralec = "O" if igralec == "X" else "X"

glavni()

Ta koda definira 3x3 ploščo kot seznam seznamov, pri čemer je vsak element niza, ki predstavlja stanje te pozicije na plošči. Funkcija opravi_potezo omogoča igralcu, da položi svoj simbol (ali "X" ali "O") na ploščo na določenih koordinatah

Vir: ChatGPT

TOP 5 meseca