Pa sta se le dogovorila…

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 20. 07. 2023 05:40:00, Kategorija: Igre

Call of Duty bo še naprej na voljo tudi za PlayStation

Pa sta se le dogovorila…
Microsoft in Sony sta po več mesecev trajajočem sporu zaradi predlaganega prevzema družbe Activision Blizzard le podpisala dogovor, da bo več milijard dolarjev vredna franšiza Call of Duty ostala na konzolah PlayStation. »Z veseljem sporočamo, da sta Microsoft in PlayStation podpisala zavezujoč sporazum o ohranitvi igre Call of Duty na PlayStation tudi po prevzemu podjetja Activision Blizzard,« je v nedeljo zjutraj tvitnil Phil Spencer, direktor podjetja Microsoft Gaming.

Napoved je prišla v javnost preteklo nedeljo, le dva dni po tem, ko je Microsoft premagal še zadnjo oviro na poti k 68,7 milijarde dolarjev vrednem prevzemu družbe Activision Blizzard. Pritožbeno sodišče devetega okrožja je namreč zavrnilo odločitev ameriške zvezne trgovinske komisije, ki je začasno prepovedala nadaljevanje posla v ZDA. Edini regulator, ki zdaj nasprotuje združitvi je Britanski urad za trge in konkurenco (CMA), a ta se je z Microsoftom nedavno dogovoril, da bosta prekinila pravni boj in se raje pogajala o kompromisu.

»Od prvega dne prevzema smo se zavezali, da bomo upoštevali pomisleke regulatorjev, razvijalcev platform in iger ter potrošnikov,« se je na Spencerjevo objavo na Twitterju odzval Microsoftov predsednik in podpredsednik Brad Smith. »Tudi ko bomo prečkali ciljno črto za odobritev tega posla, bomo še naprej osredotočeni na zagotavljanje, da bo igra Call of Duty še naprej na voljo na več platformah.« Spencer ni razkril pogojev pogodbe med Microsoftom in Sonyjem, je pa Stephen Totilo iz podjetja Axios povedal, da podpisana pogodba velja 10 let. Microsoft je desetletno pogodbo za ohranitev igre Call of Duty na sedanjih in prihodnjih konzolah PlayStation Sonyju ponudil že konec lanskega leta, vendar jo je japonski elektronski velikan takrat zavrnil. Da bi si zagotovil odobritev regulatorjev, vključno s FTC in CMA, je Microsoft nato podpisal sporazum z družbo Nintendo, da bo serijo prinesel na prihodnje konzole te družbe. Dogovoril se je tudi s ponudniki iger v oblaku, kot je NVIDIA.

In zakaj je bil Sony proti? Jim Ryan, predsednik in izvršni direktor družbe Sony Interactive Entertainment, je bil jasen: »Ne želim novega posla za Call of Duty. Hočem samo blokirati vašo združitev. Menim, da je transakcija protikonkurenčna in upam, da bodo regulatorji opravili svoje delo in jo blokirali.« je dejal Bobbyju Koticku, izvršnemu direktorju podjetja Activision. A se to ni zgodilo, zato Sony verjetno ni imel druge izbire, kot da pogoltne grenko pilulo in sklene dogovor.